Selecteer een pagina

Door de huidige situatie moeten veel mensen thuiswerken. Velen hebben hier geen ervaring mee, daarom hier 4 tips om productief thuis aan de slag te kunnen.

Tip 1: Zorg voor een aparte plek in het huis

Het is belangrijk om een plek in huis te zoeken waar je je kan concentreren en niet laat afleiden door je privé zaken die nog schreeuwen om aandacht.
Denk hierbij aan een kamer die weinig gebruikt wordt, zet hier een comfortabele tafel en bureaustoel neer en je bent er klaar voor om je werk uit te voeren.

Tip 2: Creëer een schone afleidingsvrije omgeving

De scheiding tussen werk en privé wordt een stuk kleiner wanneer je thuis werkt. Er zijn meer afleidingen zoals een vuile vaat in de keuken of een berg was in de wasmand.

De aparte werkplek zorgt er deels voor dat je niet wordt afgeleid, maar je kunt niet de hele dag in die kamer blijven.
Ergens op de dag zul je toch nieuwe koffie moeten halen. Er is niets erger dan de keuken in te lopen om tegen een bult afwas aan te staren. Hierdoor wordt je afgeleid en blijft het ergens in je geheugen zeuren om opgeruimd te worden.

Zorg daarom de avond van tevoren dat de huishoudelijke taken en de rommel van die dag is weggewerkt om de volgende dag zonder afleidingen te starten. Als de avond hier niet geschikt voor is, probeer het dan mee te nemen in je ochtendroutine.

Tip 3: Wees bereikbaar tijdens het thuiswerken

Bereikbaar zijn tijdens het thuiswerken is voor iedereen anders. Sommigen zullen een baan hebben waar het bereikbaarheid niet het belangrijkst is. Maar voor de meesten zal gelden dat zij voor hun werk op een manier bereikbaar moeten zijn. Hieronder een 3 manieren om bereikbaar te zijn:

  • Wees telefonisch bereikbaar en zorg dat de belangrijke personen je nummer hebben.
  • Gebruik software zoals Zoom of Teams om via beeld te communiceren met collega’s.
  • Zorg ook dat je vaker je mail leest, uiteraard moet dit je niet afleiden van je prioriteiten.

Tip 4: Sluit de werkdag af

Doordat de scheiding tussen privé en werk steeds meer verdwijnt, is het heel mogelijk dat het lijkt alsof een werkdag niet stopt.
Probeer daarom de werkdag op dezelfde tijden af te sluiten als wanneer je op het kantoor of het werk aanwezig bent. Hierdoor behoud je de routine van je werkdag en kun je rustig van je avond genieten.

Een interessante video om te bekijken over het thuiswerken.